Thursday, September 30, 2010

DEBAT AMK: CHEGU BARD PERSIAPKAN ANGKATAN MUDA UNTUK TANGKAPAN ANWAR KEDUA, RAFIZI PERSIAPKAN LANGLAH KE PUTRAJAYA
Ainul Mardhiah Mustafa - Mahasiswaonline

Debat Calon Ketua Angkatan Muda Keadilan berlangsung dengan penuh sejarah. Debat yang dianjurkan oleh UREKA, sebuah badan ‘blogger’ dijalankan di Bukit Jana Golf Resort, Taiping pada 18 September yang lepas. Debat Angkatan Muda keadilan mencatat sejarah tersendiri apabila menghimpunkan tiga barisan calon Ketua AMK iaitu Hasmi Hashim, Rafizi Ramli dan Badrul Hisham Shaharin.

“Debat AMK mencatat sejarah demokrasi Malaysia di mana ia mengumpulkan kepimpinan anak muda dan membahas dasar untuk membangunkan anak muda menerusi AMK” kata Mohd Zhakwan salah seorang urusetia daripada UREKA.

Moderator debat ini ialah blogger terkenal Perak Mat Samankati, membuka debat dengan pengundian giliran pendebat. Hasil undi itu, Hasmi Hashim menjadi pendebat pertama, Rafizi Ramli kedua dan terakhir adalah Badrul Hisham Shaharin.

Para hadirin yang terdiri daripada ahli dan pimpinan Parti Keadilan Rakyat seluruh negara sekitar 200 orang mendengar hujah yang dilontarkan oleh pendebat pertama, Hasmi Hashim. Dengan hujah yang kukuh yang mengambil kita sejarah gerakan reformasi beliau percaya bahawa anak muda Malaysia akan mengorak langkak politik baru. Penekanan beliau di dalam setiakawan melihatkan keikhlasan beliau di dalam pertandingan yang disifatkan sebagai ‘adik-beradik’.

Selesai sekitar 15 minit pembentangan hujah beliau, Calon kedua Rafizi Ramli mengambil pentas. Beliau yang turut mengungkap sejarah Reformasi 98 dan menghimbau beberapa perjuangan revolusi lain termasuk Revolusi Perancis. Mengambil iktibar sejarah – sejarah ini beliau menggagaskan langkah yang kedepan kepada Keadilan mengambil langkah diluar ruang lingkup tradisi yang biasa dilakukan.

Beliau mengajak agar hati anak muda ditambat dengan isu-isu baru yang dibelenggu generasi muda termasuklah isu pendidikan, ekonomi, hutang dan gaji minima.
Rafizi Ramli memukau hadirin dengan penyataan tegas “Angkatan Muda harus mendekati 4.6 Juta pengundi muda. Rakyat telah tahu bahawa BN korup dan rosak, tetapi rakyat mahu tahu apa yang kita boleh tawarkan untuk menyelesaikan masalah yang dibelenggu mereka. Persiapan ke Putrajaya bermakna Angkatan Muda Keadilan harus berjuang isu-isu yang diluar tradisi kita”.

Pentas seterusnya diserahkan kepada Badrul Hisham Shaharin atau lebih dikenali dengan nama Cikgu Bad. Kehebatan pidato ala-Anwar Ibrahim yang ditampilkan mendapat sorakan gemuruh hadirin. Hujah awal beliau dengan memberi amaran bahawa Dato Seri Anwar Ibrahim mungkin akan dimasukkan semula ke Penjara Sungai Buloh.

Jika ini berlaku anak muda harus bersedia untuk bangkit dan bagi menghadapi masalah konspirasi kedua ini, beliau dengan tegas menyatakan pendirian bahawa perlu ada pimpinan AMK kuat untuk protes dan turun ke jalanan demi membela Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat.

Beliau yang membahas isu ekonomi dengan mendedahkan rasuah dan penyelewengan BN. Isu tanah rakyat yang dicuri BN untuk kepentingan kroni dan pemimpin rasuah. Semangat ‘adik-baradik’ ini turut dinyatakan oleh Cikgu Badrul apabila beliau terut menawarkan tempat kepada kedua-dua calon yang tewas jika beliau berjaya dipilih sebagai ketua AMK.Justify Full
Program yang seumpama ini turut dirancang untuk dianjurkan di Kuala Lumpur.

Saturday, September 18, 2010

DEBAT CALON KETUA AMK - 18 SEPTEMBER 2010

Thursday, September 09, 2010

MENANGANI POLA PEMIKIRAN POLITIK MELAYU

MOHD SAIFULLAH MOHD ZULKIFLI

Permasalahan agama menjadi sesuatu yang sensitif untuk dibicarakan pasca Tsunami Politik pilihanraya umum ke-12.

Pola pemikiran politik kaum Melayu yang merupakan hampir keseluruhannya adalah penganut Islam dilihat statik dengan purata 40 peratus menyokong Umno, 30 peratus menyokong Pakatan Rakyat dan 30 peratus selebihnya tidak membuat keputusan.

Pola dan corak pemikiran ini adalah statik dan tiada perubahan yang signifikan untuk kita lihat memberi kesan kepada politik Malaysia pada masa akan datang.

Pada hemat saya, kelompok 30 peratus yang tidak membuat keputusan ini adalah merupakan cabaran kepada politik baru pakatan rakyat untuk merangka perjalanan ke Putrajaya. Kelompok ini tidaklah cenderung kepada Umno, tetapi mereka juga tidaklah menentang Pakatan Rakyat.

Tidak lindungi Melayu

Isu fenomena ini adalah soal kepercayaan kaum Melayu kepada Pakatan Rakyat untuk melindungi kepercayaan, yang kaum Melayu anggap sebagai keistimewaan dan sesuatu yang suci di Malaysia.

Hal pokok ini termasuklah berkisar persoalan agama. Dalam hal agama ini, pihak pemerintah BN berjaya untuk mencanang pemikiran tertutup, budaya takut dan menghakis kepercayaan kaum Melayu.

Pakatan Rakyat dipropagandakan tidak melindungi hak Melayu dan Islam sedangkan Pakatan Rakyat cukup kaliber untuk mengorak masa depan kaum Melayu yang lebih cerah.

Bagi saya isu yang dekat dengan umat Islam adalah yang melibatkan institusi seperti Masjid, Kesultanan Melayu, majlis Agama dan lain-lain. Cuma yang sedihnya kita banyak berkisar kepada bermasalah ranting bukan pokok.

Umat Islam lebih mementingkan Syiar bukan Syariat.

Permasalahan yang berlaku melibatkan Islam dan Melayu di Malaysia adalah disebabkan model dan cara yang dibawa oleh kerajaan BN yang menjadikan Islam dan Melayu ini kelihatan jumut dan sempit.

Penuh seksaan

Islam seakan penuh dengan hukuman dan seksaan. Melayu penuh dengan sensitiviti dan pantang larang. Mengakibatkan imej Islam sebagai sebuah agama yang indah tercalar dan Melayu sebagai kaum yang kehadapan sentiasa kelihatan tergugat.

Contoh yang melucukan adalah pengharaman bukan Islam untuk memasuki masjid atau rumah ibadah ummat Islam.

Masjid adalah satu kawasan atau institusi yang hanya eksklusif untuk umat Islam sedangkan kalau di barat malah di zaman Rasulullah SAW masjid adalah seperti pusat kommuniti, pentadbiran masyarakat setempat tanpa mengira kaum dan bangsa.
Seperti di Amerika Syarikat dan Singapura peranan masjid juga adalah pusat kebudayaan Islam yang bukan sahaja berperanan untuk ibadah malah adalah untuk melebarkan kefahaman Islam merentas agama dan kaum.

Diskriminasi umat Islam

Ironi, apabila kita berasa marah apabila masyarakat majoriti di barat dilihat mendiskriminasi umat Islam tetapi di negara sendiri yang majoriti Islam sendiri, kita lakukan hal yang lebih kurang sama.

Contoh terkini adalah satu protes yang dijangka diadakan di Amerika Syarikat Sabtu ini berhubung idea membina pusat kebudayaan Islam dan masjid di kawasan yang berhampiran dengan tempat tragedi September 11, Pusat Dagangan Dunia WTC.

Protes ini diura-urakan bakal disertai oleh pemimpin-pemimpin yang anti-Islam termasuk Geert Wilders. Pada hari yang sama di Gainesville, Dove World Outreach Center merancang untuk membakar al-Quran.

Di Malaysia tidak tidak kurangnya, apabila hal seperti doa, bukan Islam memasuki masjid isu kalimah Allah dan isu-isu lain yang melibatkan agama Islam dan bukan Islam tidak diwacanakan secara rasional dan matang di dalam masyarakat majmuk.

Kita didorong oleh pimpinan BN dan media arus perdana dengan pemahaman Islam yang songsang dan hanya membawa emosi dalam menjawap permasalahan agama.

Umat Islam hanya sekitar 55 peratus di Malaysia, merupakan jurang yang tipis. Kita tidak boleh merasa membuta tuli tanpa mengetahui isu asas dan ilmu yang dalam berhubung agama.

Adalah penting bagi rakyat mengetahui bahwa Pakatan Rakyat secara kukuh dan ampuh mendokong perlembagaan Malaysia sebagai undang-undang tertinggi negara.

Berasaskan perlembangaan negara ia menjamin hak dan keharmonian semua pihak termasuk Islam dan bukan Islam. Sekali lagi ingin ditegaskan seluruh parti di dalam Pakatan Rakyat berpegang bahawa Islam adalah agama persekutuan yang mana kedaulatannya dan keistimewaannya terjamin.

Langkah ke Putrajaya

Di akhir tulisan ini saya ingin membahawa kita untuk mengingat kembali pilihan raya umum ke-10 telah berjaya merubah politik kaum Melayu akibat kezaliman yang berlaku tetapi tidak kaum bukan Melayu.

Pada pilihan raya umum ke-12, perubahan besar-besaran secara drastik rakyat terutama kaum bukan Melayu tetapi perubahan Melayu tidak sekata berbanding kaum lain.

Pada pilihan raya umum ke-13, adalah menjadi hal pokok kepada Pakatan Rakyat untuk memastikan gelombang perubahan kaum Melayu dan bukan Melayu adalah sekata demi melangkah untuk ke Putrajaya.

Kepercayaan kaum Melayu terutama Melayu 30 peratus yang tidak membuat keputusan itu harus kita dakapi, isu yang berkisar Islam harus kita selesaikan, permasalah ummat harus kita menjadi dhammir alternatif untuk melihat Islam yang lebih cerah di bumi Malaysia.

-Malaysiakini, 9 September 2010

[ Baca dari Malaysiakini ]

Wednesday, September 08, 2010

PEMIMPIN DANGKAL SEJARAH MENCEMAR KEMERDEKAAN


Selepas hampir 3 tahun permergian nenek Shamsiah fakeh, kisah perjuangan beliau dibangkitkan semula bagi mengenang jasa perjuangan kemerdekaan beliau. Malangnya, tindakan ini telah dikritik oleh salah seorang pimpinan UMNO yang menghubungi saya secara peribadi. saya fikir elok perbahasan panjang beliau ingin saya kongsikan sebahagiannya kepada teman-teman. Saya mohon maaf jika jawapan yang saya kemukakan agak peribadi memandangkan nenek Shamsiah Fakeh adalah nenek saya. Berikut adalah sedikit pertikaian yang dilontarkan oleh pimpinan UMNO tersebut kepada saya dan petikan ringkas teguran saya kepada beliau:-

__________________________________________________________

"Kenapa ketengahkan cerita shamsiah fakeh ni? Biar mereka yang berfahaman komunis saja yang lakukannya.

Untuk makluman sdr saifullah, orang Kelantan pernah membantu komunis di Gua Musang dulu.Mereka bekalkan makanan dan ubatan untuk dapatkan duit kerana tiada kerja. Tetapi, akhirnya mereka sedar bahawa Komunis cuba menawan negara. Lalu, sebab itulah puak komunis dapat memerintah 1 hari di Gua Musang.

Saya tak nampak faedah mengagungkan shamsiah, seperti di bawah ini, yang saya rasa dipetik dari HarakahDaily.

Fokus ke kerja yang sebenar. Itulebih baik!"

__________________________________________________________

Saya adalah cucu shamsiah fakeh, bersama dengan datuk saya wahi anuar, bekas komander rejimen 10, PKMM yang partama, angkatan bersenjata melayu yang satu2nya tidak pernah bersekongkol dan berkompromi dgn penjajah.

Saya dibesarkan oleh wahi anuar sehingga nafas terakhir beliau, berada didakapan saya dan nenek shamsiah begitu juga. Saya secara peribadi amat mengenali mereka, menjaga mereka dll. begitu juga mereka kepada saya. Saya lebih mengenali mereka berbanding sdr mengenali mereka!

Jangan siapa pertikaian jasa perjuangan mereka untuk melihat tanah melayu yang lebih suci, tanpa penjajah. Mereka berkorban dengan darah. Datuk wahi, dan nenek shamsiah, suami isteri terpisah buat selama2 sejak darurat 1948, di hutan, lubuk kawah temerloh pahang. Apatah lagi mempertikaikan mereka sebagai golongan yang kuat agama. Hanya keluarga, handai dan Allah Swt sahaja yang boleh menilai!

Nenek shamsiah waktu itu menunggu masa untuk melahirkan anak wahi anuar, tetapi terpaksa melahirkan bayi tersebut dalam keadaan sesat dan berbogel dihutan kerana diserang bangsat penjajah, anak itu kemudiannya dibunuh oleh komunis bukan seperti yang difitnah bangsat penjajah, begitu juga datuk saya wahi anuar yang ditahan ISA kerana diumpan oleh penduduk kampung dengan meracun beliau, upah kepada penangkapan wahi anuar waktu itu paling mahal berbanding pemimpin merdekaan yang lain, 6000 ringgit. ( berapa agaknya harga untuk penangkapan pemimpin UMNO?) tidak seperti yang didakwa propaganda bangsat penjajah British, menyatakan wahi anuar menyerah diri.

Mereka terpaksa ke hutan apabila lunas demokrasi diharamkan oleh kerajaan bangsat british. PKMM diharamkan sebagai parti politik, lantas mereka berpecah dua, satu ke UMNO eg - aisyah ghani dan satu mengangkat senjata membentuk rejimen 10. Mereka bukan orang ganas, apatah lagi tentera atau orang yang pakar dalam ketenteraan. Lantas yang tampil untuk menyatakan penentangan terhadap british, dipropagandakan sebagai komunis. Seperti mana british menaja komunis untuk melawan jepun, begitu juga komunis menaja dan melatih rejimen 10 sebagai angkatan bersenjata melayu. Namun, mereka difitnah oleh british sebagai komunis. sehingga hari ini minda kita masih dijajah oleh bangsat dikatakan mereka yang jiwa medeka, sebagai komunis.

Kalau aisyah ghani mendengar kata2 sdr, pasti dia akan memaki hamun. Aisyah menganggap shamsiah sebagai kakak, dan mereka berjuang terdidik bersama2, justeru adakah mahu dianggap aisyah sebagai komunis?

Hal ini tidak wajar dibincang panjang, kerana saya tidak mahu menidakkan sesiapa di dalam sejarah perjuangan kemerdekaan. tetapi persoalan saya mengapa mereka yang menawarkan nyawa dan darah untuk ke hutan menentang penjajah dianggap sebagai bangsat?

SAIFULLAH ZULKIFLI
Petaling Jaya
9 September 2010, 2.15 am

EID MUBARAK

Tuesday, September 07, 2010

POLIMIK HUDUD DAN DASAR BERSAMA PAKATAN RAKYAT


Isu yang ditimbulkan untuk menghakis kepercayaan rakyat kepada Pakatan Rakyat adalah polimik Hudud yang saban hari dimainkan di media arus BN. Saya yakin perdebatan Hudud yang dimainkan di media ini adalah hanya bermotifkan untuk memecah belahkan pemuafakatan yang kian kukuh di dalam Pakatan Rakyat. Media arus perdana yang sering memutar belit kenyataan pimpinan pakatan rakyat dan melontarkan soalan-soalan yang hanya ingin memerangkap pimpinan pakatan rakyat ke dalam isu yang bukan menjadi persoalan pokok kepada negara sekarang.


PAS, DAP dan KEADILAN membentuk pakatan yang ampuh atas asas persamaan yang dikongsi bersama untuk membina Malaysia baru. Persefahaman ini dikuatkan dengan prinsip hormat menghormati dan keterbukaan untuk menerima perbezaan antara satu sama lain. Parti-parti ini bermuafakat atas asas polisi yang sama, Common Policy berbanding BN yang saya rasa perdebatan polisi ini tidak berlaku malainkan hanya bermain emosi.


Kita harus sedar bahawa parti-parti di dalam Pakatan Rakyat adalah bersifat ideologikal tidak kepada perkauman. Justeru itu, bagi mengekalkan kerelevanan parti yang bersifat ideologi itu, maka adalah penting untuk parti-parti ini memiliki ruang masing-masing untuk berdiri di atas permuafkatan persamaan dan bersetuju untuk tidak bersetuju, tasammuh di dalam perbedaan idologi.


Namun diakhirnya, adalah penting bagi rakyat mengetahui bahwa Pakatan Rakyat secara kukuh dan ampuh mendokong perlembagaan Malaysia sebagai undang-undang tertinggi negara. Berasaskan perlembangaan negara ianya menjamin hak dan keharmonian semua pihak termasuk Islam dan bukan Islam. Sekali lagi ingin ditegaskan seluruh parti di dalam Pakatan Rakyat berpegang bahawa Islam adalah agama persekutuan yang mana kedaulatannya dan keistimewaannya terjamin.

MOHD SAIFULLAH MOHD ZULKIFLI

8 September 2010

1.33 am

Bukit Beruntung, Selangor

Monday, September 06, 2010

ALIRAN TENGAH DALAM PEMIKIRAN UMMATDalam konteks permasalahan pada hari ini gerakan yang bersifat dua ekstrim ini sering kali menjadi bayangan kepada jawapan terhadap masalah yang berlaku. Isu seperti Karikatur Nabi, dan Hari Membakar Al-Quran sentiasa mengheret emosi ummat Islam sehingga mendorang ummatnya untuk mengambil jalan yang keras dan ganas. Permasalahan konflik kaum minority dan majority seperti di Ambon dan Poso sering mengaitkan agama sebagai penyebab dan akhirnya ummat Islam dengan pemahaman yang dangkal menganggap bahawa liberalisasi agama sebagai jawapan.


Jarang sekali kelompok aliran tengah dengan idea Wasotiyyah ini diketengahkan. Prinsip bahawa faktor keganasan tidak boleh dilawan dengan keganasan. Tindakan ganas di dalam memberi respon kepada isu sensitive yang berlegar hanya mengiakan tuduhan bahawa Islam adalah agama yang ganas dan menyokong terorisme. Pendekatan mendamping, ‘Engagement’ serta dialog dan membuka wacana boleh menjadi pendekatan terbaik untuk membaiki salah faham terhadap Islam. Pendekatan yang liberal untuk membuka dan melonggarkan agama hanya mencelarukan ummat Islam. Bukan semua masalah etnik atau konflik kaum disebabkan oleh agama. Faktor sosio-ekonomi dan pendidikan rakyat adalah isu asas yang berlegar. Ummat atau rakyat yang keperluan asasnya seperti makan, peluang pekerjaan, tempat berteduh, keselamatan jika tidak dipenuhi akan mengakibatkan prejudis terhadap kelompok lain. Cuma, untuk menghalalkan tindakan ini maka agama dijadikan kambing hitam untuk dijadikan sebab.


[Baca selanjutnya ]


MOHD SAIFULLAH MOHD ZULKIFLI

7 September 2010

Sunday, September 05, 2010

DINAMISME BARU ANGKATAN MUDA KEADILAN BERSAMA-SAMA BARISAN “GENERASI REFORMASI”Gerakan reformasi yang tercetus pada tahun 1998 membawa lembaran baru kepada sejarah politik tanahair apabila ia menggabungkan kumpulan-kumpulan yang berbeza tetapi mempunyai matlamat yang sama. Keunikan gerakan reformasi adalah apabila semua pihak yang berlainan pendekatan diberikan ruang sepenuhnya untuk menyumbang ke arah matlamat membawa perubahan kepada negara.


Dari gerakan ini, lahir satu generasi yang berbilang bangsa, pelbagai latar belakang, kepakaran dan pendekatan tetapi berkongsi matlamat yang sama. Generasi Reformasi ini mewakili suara anak Malaysia yang mahukan perubahan dinamik secara berterusan demi kesejahteraan rakyat.


Pilihanraya Umum ke-13 (PRU13) adalah kesinambungan kepada perjuangan Generasi Reformasi yang bermula pada tahun 1998. Walaupun isu pokok yang menjadi teras perjuangan ini tetap sama, pelbagai isu baru juga timbul dan perlukan pembelaan sewajarnya.


PRU13 juga akan menyaksikan kuasa orang muda yang dianggarkan berjumlah 4.6 juta dalam menentukan pentadbiran di Putrajaya. Parti-parti yang berjaya menjunjung isu yang dekat dengan orang muda secara berkesan di peringkat nasional akan mempunyai kelebihan.


Oleh itu, Angkatan Muda Keadilan (AMK) sebagai barisan utama dalam mendekati orang muda memerlukan dinamisme yang tinggi. Isu yang diperjuangkan perlu melambangkan aspirasi majoriti 4.6 juta pengundi muda yang mempunyai citarasa yang berbeza-beza. Pendekatan yang digunakan juga perlu dipelbagaikan untuk menarik minat sebahagian besar anak muda yang pada ketika ini tidak berminat dengan politik.


Berdasarkan misi ini, saya dan rakan-rakan yang lahir dari semangat kebersamaan dan kepelbagaian hasil dari gerakan reformasi ingin menawarkan diri untuk menyuntik dinamisme itu ke dalam AMK, sebagai persediaan menghadapi PRU13.

Kami yang menamakan diri kami Generasi Reformasi, melihat kepada beberapa perkara asas yang perlu diperkukuhkan oleh AMK seperti berikut:

1. 1) Membawa pendekatan baru untuk mempelbagaikan isu-isu orang muda yang diangkat ke peringkat nasional, seterusnya memikat pengundi-pengundi muda;

2. 2) Memperkukuhkan organisasi di peringkat akar umbi dengan memastikan persediaan kewangan yang memuaskan dan urustadbir akar umbi yang baik;

3. 3) Tumpuan khusus kepada latihan kepimpinan dengan memberi ruang yang seluasnya kepada pimpinan bawah 30 tahun sebagai persediaan masa hadapan.

Wednesday, September 01, 2010

KLIP SIDANG MEDIA PENGUMUMAN CALON KETUA AMK DAN KABINET BAYANGAN

 
TouchUp by MohdSyahiran | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Eagle Belt Buckles