Tuesday, July 22, 2014

Erdogan: Abdullah Gul dan Istanbul

Video ini adalah merupakan salah satu bahan kempen sewaktu pilihanraya umum kerajaan tempatan Turki pada Mac lepas di Istanbul. Alhamdulillah, saya diberi kesempatan bersama rakan2 pemuda AKP utk terlibat dalam kempen ketika ini. Lebih 2 juta rakyat hadir di Istanbul sahaja menyatakan sokongan kepada Erdogan dan AKParti. Lagu Dombra ini juga seperti dilaung rakyat untuk bersama dalam perjuangan AKP dan Erdogan.

Turki bakal berdepan dengan pilihanraya presiden pada 10 ogos ini. Saya turut diundang kawan2 AKP utk bersama berkempen disana. Namun akibat pemilihan cabang kelana jaya saya terpaksa menolak.

Saya melihat dengan mata sendiri lautan manusia yang tidak pernah saya lihat selepas Bersih. Ini adalah bukti jelas bahawa AKP berjaya menawan hati rakyat Turki. Apa rahsia strategi mereka? Dapat saya simpulkan 2 aspek:-

1. Istanbul - Erdogan bermula dengan menjadi datuk bandar Isbantul pada 27 Mac 1994 sehingga 1998 apabila beliau dipenjarakan. Dalam tempoh 4 tahun sebagai Datok Bandar Istanbul beliau berjaya menyelesaikan pelbagai masalah penduduk Istanbul termasuk isu jenayah, kebersihan, kebajikan rakyat dan pengaguran. Malah kejayaan beliau di Istanbul telah membuka mata rakyat untuk bersama dengan AKP yang ditubuhkan pada 2001 sehingga berjaya tubuh kerajaan pada 2002.

2. Rakan seperjuangan yang setia - kekuatan Turki adalah mempunyai pimpinan besar seperti Erdogan dan rakan seperjuangan beliau yang setia dan tidak gentar berdepan dengan sistem sekular, militer. Ini dapat dibuktikan dengan sahabat beliau, Abdullah Gul yang sanggup melepaskan jawatan sebagai Perdana Menteri dan menyerahkan kepada Erdogan kerana Erdogan tidak dibenarkan bertanding dalam pilihanraya 2002 akibat diperjarakan.

Seperti di Erdogan, Malaysia punya Anwar Ibrahim. Tapi adakah Malaysia punya seperti Istanbul dan Abdullah Gull?


http://www.youtube.com/watch?v=4sZBcomweOU

Friday, July 18, 2014

Peace and Democratic Society - Amartya Sen

Saturday, July 05, 2014

Ringkasan Slot Dato Dr Siddiq Fadhil: Dakwah di Jalur Politik

Slot Ust Siddiq Fadhil
Dakwah Di Jalur Politik
5 Julai 2014
Klang.


Matlamat hukum adala untuk mencapai keadilan.

Demokrasi dalam politik. bagaimana menjadikan demokrasi menjadi dakwah?
Menjadi dakwah andainya bermotif pemerdayaan rakyat. jika rakyat lemah dan lumpuh tidak ada makna demokrasi. Demokrasi belum menjadi budaya. eg pemilihan. Org yang demokrat tidak tergamat utk membuat hal2 yang tidak demokratik. 

Malik Bennabi - demokrasi islami terkait dengan kesedaran martabat keinsanan. 

Syura adalah ciri2 penting masyarakat Islam. Ayat Surat As-Shura. Solah, Syura, Warazaknahum yunfikun. Syura adalah hak untuk berpendapat. Surah syura adalah surah makki, belum tubuh kerajaan Islam. Jauhar al-Demokratiyah - the essence of democracy. Nafsiyatul Istiqbat - Jiwa Penindas dan Nafsiyatl abdi - Jiwa Hamba, 2 aspek ini akan menggagalkan demokrasi. 

Rendra - Paksa Hija. Seorang hidup dalam ketakutan. - takut kerana kuatir mati. ketakutan telah membantu kezaliman. harus membangun jiwa merdeka. Hanya tunduk kepada tuhan.

Abu Dzar al-GHifari. - contoh semangat rakyat, menegur muawiyah yang membina istana. "Ini bukan harta kamu dan bukan harta bapa kamu". Lambang rakyat yang punya semangat demokrasi. 

 
TouchUp by MohdSyahiran | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Eagle Belt Buckles