Monday, April 22, 2013

Laut Pangkor bawa ‘ombak’ kemenangan untuk KEADILAN


PANGKOR 18 APRIL: Calon KEADILAN di Dewan Undangan Negeri (DUN) Pangkor, Saifullah Zulkifli optimis terhadap penyertaan ‘lautan’ pengundi muda yang bakal menjadi ‘ombak besar’ yang akan menenggelamkan Menteri Besar haram, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir.
abg epulPengarah Biro Mahasiswa Angkatan Muda KEADILAN (AMK) itu berkata, hampir separuh daripada 23,000 pengundi Pangkor adalah anak muda.
Jumlah ini meyakinkan beliau bahawa kebangkitan golongan ini di seluruh negeri semakin merebak ke Pangkor.
“Tawaran Pakatan Rakyat dalam manifesto banyak menyentuh keperluan semasa anak muda. Peranan saya untuk pastikan tawaran itu betul-betul difahami.
“Rakyat berhak tahu dan faham hak mereka sebelum mengundi. Kami tak akan ambil kesempatan dengan menghasut pengundi dengan politik kotor,” katanya kepada Keadilan Daily.
Saifullah berkata, 13,000 pengundi di DUN Pangkor terdiri daripada anggota Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) Lumut, dan kebanyakannya mahu kebajikan tentera yang terabai di bawah BN mendapat pembelaan setimpal.
Maklumat yang diterima melaporkan Zambry sering ke pangkalan TLDM dan pelbagai program ‘politik’ diadakan demi survival kuasanya di Pangkor.
“Kegagalan pengurusan atasan menjaga kebajikan tentera menyebabkan ramai anggota tentera hilang kepercayaan terhadap kepimpinan BN.
“Kami dah ‘all out’ jentera dan cuba pastikan undi tentera laut bersama Pakatan Rakyat. Saya yakin, angkatan keselamatan dapat bezakan yang benar dan salah,” kata Saifullah.
Tambah beliau, perjuangan politik perubahan adalah perjuangan melalui proses mendidik, maknanya semakin keras sesebuah parti menghasut akan membuatkan masyarakat umum semakin jauh daripada perjuangan mereka.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=50648

Wednesday, April 17, 2013

Saifullah Calon Termuda PKR - ABS News


Oleh Azizul Osman (azizul@abnxcess.com)
MANJOI– Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim mengemukakan  80% calon muka baru di kalangan golongan profesional untuk bertanding Pilihanraya Umum ke 13 (PRU13) di Perak.
Pengumuman dibuat oleh Anwar di dalam Ceramah Perdana Jelajah Merdeka Rakyat di sini, malam tadi.
Perak mempunyai 24 kerusi Parlimen dan 59 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN).
Calon termuda yang dipilih oleh PKR untuk bertanding di Perak ialah adalah Saifullah Mohd. Zulkifli yang berusia 27 tahun dan dicalonkan untuk bertanding di kerusi DUN Pangkor.
PKR akan bertanding di Parlimen Bagan Serau, Padang Rengas, Tambun, Gopeng, Pasir Salak, Bagan Datoh dan Tanjung Malim.
Manakala bagi kerusi DUN pula, kawasan yang akan ditandingi oleh PKR ialah di Pengkalan Hulu, Temenggor, Kenering, Kota Tampan, Batu Kurau, Kuala Kurau, Alor Pongsu, Kuala Sepetang, Ulu Kinta, Bukit Chandan, Pangkor, Bota, Tualang Sekah, Simpang Pulau, Teja, Chenderiang, Sungai Manik, Pangkor, Hutan Melintang dan Behrang.
Bagaimanapun kerusi DUN Manong masih dalam rundingan sebelum diputuskan oleh Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat.
Dalam pada itu, seorang calon muka baru, Siti Aishah Syaikh Ismail ketika ditemui berkata, beliau bersama jentera parti akan bekerja keras bagi memastikan kemenangannya dan calon pembangkang di Perak.
Siti Aishah dinamakan sebagai calon Parlimen Tambun.
“Saya percaya saya boleh mewakili hasrat dan cita-cita saya untuk berkhidmat kepada rakyat,” katanya.

 
TouchUp by MohdSyahiran | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Eagle Belt Buckles