Saturday, April 30, 2011

BARISAN NASIONAL JANGAN JADI PEMBULI KEPADA MAHASISWA

<!--[if gte mso 9]> Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE

KENYATAAN MEDIA AMK: 5 JANUARI 2011

BARISAN NASIONAL JANGAN JADI PEMBULI KEPADA MAHASISWAPihak Angkatan Muda Keadilan Malaysia dukacita dan berasa kecewa dengan sikap yang diambil oleh pihak Hal Ehwal Pelajar Universiti dan pihak berkuasa dibawah kawalan UMNO Barisan Nasional termasuk pihak Polis, dan Kementerian Pengajian Tinggi. Pihak berkuasa UMNO-Barisan Nasional kini bertindak sebagai pembuli kepada mahasiswa yang hanya memperlakukan seperti 'budak sekolah'.


Beberapa insiden dan kenyataan yang dilakukan dalam tempoh setengah tahun ini amat memalukan dan menyedihkan. Sejak Pilihanraya Kampus yang lepas dengan pelbagai insiden, ugutan-ugutan yang mahasiswa terima, mahasiswa ditangkap dengan sebab tidak munasabah termasuk insiden terbaru yang melibatkan SMM dan mahasiswa cina di UM, mahasiswa di buang daripada Kolej Kediaman di UM dan UPM, dan lebih malang pada hari ini arahan ugutan kepada mahasiswa yang terlibat dengan himpunan hari perkerja akan dibuang universiti.


Dalam isu ugutan membuang mahasiswa yang terlibat dengan Himpunan Hari Pekerja membuktikan bahawa kerajaan UMNO-Barisan Nasional tidak serius menyelesaikan isu pengangguran Graduan dan Graduan kerja tidak ikut taraf pendidikan yang membelenggu mahasiswa. Budaya buli ini adalah budaya kerajaan kuku besi yang hanya menggunakan kuasa untuk mencengkam kuasa anak muda dan mahasiswa. Mahasiswa merupakan anak muda yang mempunyai intelek dan sumber daya harus diberi ruang untuk bersuara dan menggilap daya kepimpinan mereka.


Pihak Angkatan Muda Keadilan Malaysia, ingin memberi amaran keras kepada pihak berkuasa UMNO-Barisan Nasional, jika meneruskan budaya pembuli seperti ini akan menyemarakkan lagi kebangkitan anak muda. Anak Muda, Mahasiswa komited menuntut perubahan, lawan tetap lawan walaupun pelbagai ugutan diterima.


MOHD SAIFULLAH MOHD ZULKIFLI

Pengarah Biro Mahasiswa,

Angkatan Muda Keadilan Malaysia

VIDEO SEKS ADALAH STRATEGI FITNAH TERBARU BN MELEMAHKAN PAKATAN RAKYAT MENDEPANI PRU-13

VIDEO SEKS ADALAH STRATEGI FITNAH TERBARU BN MELEMAHKAN PAKATAN RAKYAT MENDEPANI PRU-13

Politik kotor dan kolot UMNO-Barisan Nasional sejak pemerintahan Mahathir hingga Najib tidak berubah. Politik fitnah dan mengaibkan maruah serta cubaan rasuah tokoh pembangkang menjadi modus operandi utama di dalam mengekang kebangkitan rakyat menyokong perubahan.

Pengalaman pilihanraya 1990 dalam pakatan pembangkang menerusi Angkatan Perpaduan Ummah dan Gagasan Rakyat, Tengku Razaleigh Hamzah dicanang sebagai agen Kristian hanya kerana memakai tengkolok Sabah yang ada corak seakan salib. Gambar Ku Li memakai tengkolok Salib ini menjadi bahan kempen utama di dalam menjatuhkan kepercayaan rakyat kepada Angkatan Perpaduan Ummah dan Semangat 46.

Begitu juga seperti yang diketahui umum UMNO-Barisan Nasional pada tahun 1998 memecat Datuk Seri Anwar Ibrahim dipecat daripada UMNO dan Kabinet Menteri kerana fitnah pertama yang dilemparkan kepada beliau, sehingga dipenjarakan selama 6 tahun. Beliau bukan sahaja difitnah, malah, diracun, ditumbuk, dan dipenjarakan.

Dalam hal ini adalah pelik jika dibandingkan dengan kes rogol remaja bawah umur yang melibatkan Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Rahim Tamby Chik. Beliau bukan sahaja tidak dipecat daripada UMNO, malah dibela oleh pimpinan Mahathir dan didapati tidak bersalah oleh Mahkamah. Dalam kes ini yang bersalah adalah pimpinan pembangkang, Lim Guan Eng yang dipenjarakan kerana usaha beliau membela anak remaja perempuan melayu yang dirogol. Hasil tekanan daripada Datuk Seri Anwar Ibrahim, akhirnya Tan Sri Rahim Tamby Chik meletakkan jawatan sebagai ketua menteri Melaka.

Pilihanraya 1999 membuka sejarah besar dalam politik Malaysia apabila pakatan pembangkang diperkukuhkan hasil daripada konspirasi politik pertama Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan tertubuhnya Barisan Alternatif (BA) yang menggabungkan semua parti pembangkang dan pertandingan satu lawan satu sewaktu PRU ke-10. Hasil daripada pakatan ini Barisan Alternatif memenangi 42 kerusi, mengekalkan kemenangan di Kelantan dan merampas Terengganu.
Barisan Alternatif tidak kekal antara sebab utamanya adalah kerana Datuk Seri Anwar Ibrahim dipenjarakan.

Selepas konspirasi politik Datuk Seri Anwar Ibrahim yang pertama, pembangkang mara lebih jauh apabila DSAI dilepaskan pada tahun 2006 dan pemuafakatan semua parti pembangkang membentuk Pakatan Rakyat. Pembangkang sekali lagi melakar sejarah apabila berjaya menafikan majoriti 2/3 Barisan Nasional di Parlimen dan memenangi 5 negeri menerusi Pakatan Rakyat.

Bagi menyekat kemaraan ini, UMNO-Barisan Nasional merangka strategi Fitnah ke-2 dengan kes Liwat Saiful Bukhari.

Setelah lebih 2 tahun perbicaraan Fitnah ke-2 ini, kelihatan UMNO-BN hilang modal dan bakal kalah dalam perbicaraan. Lebih merisaukan UMNO-BN Pakatan Rakyat telah melancarkan Buku Jingga yang menjadi testamen, manifesto tawaran Pakatan Rakyat kepada Rakyat Malaysia bagi menghadapi Pilihanraya Umum ke-13.

Tidak cukup dengan Fitnah 2, pihak UMNO-Barisan Nasional yang diketuai oleh Datuk Seri Najib Razak dan Datin Seri Rosmah Mansor melancarkan fitnah 3 yang melibatkan video seks oleh Datuk T, Tan Sri Rahim Tamby Chik dan Datuk Shazyl Eskey Abdullah.

Fitnah terbaru ini, dengan perancangan konspirasi yang penuh kelompongan membuktikan bahawa UMNO-Barisan Nasional terdesak melemahkan Pakatan Rakyat dengan mengaibkan imej pimpinannya, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Kemerosotan peratus undi yang diperoleh sewaktu Pilihanraya negeri membuatkan UMNO-Barisan Nasional lebih terdesak. Undi popular Pakatan Rakyat yang mencecah hampir 45% amat menggusarkan mereka. Lebih merisaukan adalah apabila perkiraan sokongan rakyat dan gelombang kebangkitan rakyat Sarawak dalam pilihanraya negeri mampu memberikan lapan kerusi parlimen kepada Pakatan Rakyat di kawasan Bandar di Sarawak.

Rakyat Malaysia telah matang dengan segala politik fitnah yang dimainkan oleh UMNO-Barisan Nasional. Rakyat tidak akan berganjak dari menuntut perubahan dan keadilan untuk seluruh rakyat Malaysia. Rakyat Bangkit, Selamatkan Malaysia!

MOHD SAIFULLAH MOHD ZULKIFLI
Ketua Penerangan,
Angkatan Muda Keadilan Selangor

Thursday, April 14, 2011

UNDI GENERASI MUDA PENENTU PERUBAHAN SARAWAK

UNDI GENERASI MUDA PENENTU PERUBAHAN SARAWAK


Generasi Muda Sarawak seramai 300 000 orang yang telah berdaftar sebagai pengundi bagi Pilihanraya Negeri Sarawak pada kali ini bakal menjadi undi penentu kepada perubahan negeri Sarawak.


Generasi Muda Sarawak yang berhadapan dengan pelbagai belenggu dan isu hanya akan dapat diselesaikan melalui proses demokrasi, pemilihan tampuk kepimpinan negeri.Masalah pendidikan dan peluang pekerjaan menjadi masalah utama kepada generasi muda ini. Kemudahan asas sekolah berada dalam keadaan uzur dan tidak mencukupi untuk proses pengajaran dan pembelajara (PNP) terutama di kawasan pinggir bandar dan luar bandar di Sarawak. Faktor ini akhirnya menyebabkan keciciran di kalangan pelajar tinggi di Sarawak.


Bagi golongan muda yang ingin menyambung pengajian tinggi terpaksa merantau ke semenanjung kerana kekurangan tempat untuk menyambung pengajian di Sarawak selain Universiti Malaysia Sarawak dan UITM.

Masalah kedua yang menjadi isu penting kepada golongan muda di Sarawak adalah masalah pekerjaan. Seramai 200 000 di rekodkan berhijrah ke semenanjung terutama di Johor Bharu, Lembah Klang dan Singapore kerana masalah pengangguran yang tinggi.


200 000 orang dikalangan mereka yang terpaksa merantau keluar Sarawak ini adalah terdiri daripada golongan muda yang sukar mendapat pekerjaan. Ditambahkan lagi kerana keciciran pendidikan dan politik sempit Barisan Nasional membuatkan Generasi muda ini sukar mendapat tempat di dalam pekerjaan.


Jika mendapat perkerjaan sekalipun, 48 peratus daripada golongan pekerja rakyat Sarawak adalah berpendapatan RM 750 dan kebawah. Desakan sara hidup yang tinggi, maka adalah mustahil untuk generasi muda dapat hidup dengan hanya bergaji seperti ini.


Generasi Muda Sarawak telah matang di dalam menilai sosio-politik masyarakat di Sarawak. Penyelesaian kepada permasalahan yang membelengu generasi muda hanya dapat diatasi jika generasi mudanya berani melakukan perubahan. Perubahan politik tidak bermaksud merebut jawatan atau kerusi semata-mata, tetapi perubahan secara politik bakal menentukan dasar negeri Sarawak bagi menjamin masa depan generasi muda sebagai pewaris negara.


Pakatan Rakyat memberi jaminan di dalam manifesto pilihanraya negeri dan buku jingga untuk melakukan pembaikkan tatakelola pentadbiran negeri. Kekayaan negeri akan diagihkan kepada rakyat. Hasil negeri adalah milik rakyat. Undi Generasi Muda seramai 300 000 ribu orang ini kepada Pakatan Rakyat bererti undi untuk masa depan yang lebih cerah.


MOHD SAIFULLAH MOHD ZULKIFLI

12.34 AM, Bandong, Sibu

DUN NANGKA

 
TouchUp by MohdSyahiran | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Eagle Belt Buckles