Thursday, November 20, 2008

SURAT BUAT SAHABAT: CONTOHILAH JEBAT DALAM BERSAHABATSalam Sahabat...

Surat ini hanya boleh dibaca setelah sahabat menghayati babak akhir Jebat.

Di akhir filem itu, aku akan lontarkan persoalan mengapa jebat tidak bunuh tuah? sedangkan tuahlah yang menikamnya. Apatah lagi jebat datang ke rumah tuah dalam keadaan amuk, bunuh mereka yang halang jalannya.

Iktibar yang aku ingin ambil adalah kerana, kata2 jebat "jebat yang telah berkorban dengan sepenuh tenaga membenci musuh yang telah memusuhi mu!" jebat lakukan segala2nya kerana persahabatan terhadap Tuah dan menentang kezaliman. Justeru jika membunuh tuah, pasti segala pengorbanan yang jebat katakan itu sia2...Maka dia akan mati dalam penuh penghinaan...

Jebat datang ke rumah Tuah, kerana mahu mati ditangan pangkuan tuah, dengan kasih sayang Jebat terima dan memohon maaf atas kesalahannya. Jebat dalam hal ini, telah bersiap sedia, malah sedar bahawa apa yang dilakukan adalah pengorbanan, dan harga yang perlu dibayar adalah nyawa nya sendiri. Kasih sayang terhadap persabahabatan itu, dan perjuangan menentang kezaliman itu memerlukan pengorbanan, dan pengorbanan yang jebat lakukan adalah nyawanya sendiri. Beliau sedikit tidak marah pada Tuah, kerana beliau bersedia untuk dikorbankan.

Adakah pengorbanan itu sia2...TIDAK...Bak kata Dang Barut "Mati Mu tidak sia2 jebat, perjuangan mu akan menjadi kenang-kenangan buat selama2 nya" Sejarah akan mengenang mereka yang sanggup berkorban dan mengatakan tidak kepada kezaliman. Walaupun harga kepada perjuangan itu terlalu mahal, apalah lagi yang mengorbankan Jebat adalah orang yang Jebat berkorban, tetapi ianya berbaloi. Anak cucu kita akan mengenang kita sebagai peujang, walaupun kita dibunuh, difitnah, dipecat atau dibuang.

Orang tidak akan mengenang mereka yang opurtunis, dan pengecut...Buktinya dimana nama lekir dan lekiu dalam lipatan sejarah, hanya menjadi bahan ketawa dan lupa entah siapa.

Diakhirnya, tulisan ini...aku ingin simpulkan segala perjuangan memerlukan pengorbanan, dan pengorbanan harganya begitu mahal...apa bila kita telah mengikat ikrar untuk berjuang, kita akan terus mara dalam perjuangan walau apapun harganya...termasuk dilupakan, atau dibuang....Sejarah akan mengenang mereka yang barani berjuang dan menegakkan kebenaran dan keadilan...

--
MOHD SAIFULLAH MOHD ZULKIFLI
www.saifullahzulkifli.blogspot.com
21 Nov 1.48 am

Wednesday, November 19, 2008

INDAHNYA ADA SAHABAT SEPERTI JEBAT

Tuesday, November 18, 2008

ISA di US?


Aku fikirkan Amerika yang terkenal dengan promosi demokrasi, malah tajaan AS kepada organisasi pelbagai seluruh dunia untuk menggerakkan demokrasi, memperlihatkan betapa pentingnya demokrasi kepada AS. Namun demikian sangkaan aku ini mungkin boleh disangkal setelah menonton sebuah filem bertajuk 'Rendition' yang dikeluarkan pada 19 October 2007, ditulis oleh Kelley Sane dan pengarahnya Gavin Hood.

Filem ini bertanggung jawap untuk mengenalkan aku kepada sebuah akta yang ditubuhkan oleh AS, yang bernama ' Rendition Act' kata mudah yang lain adalah Internal Security Act (ISA) versi Amerika. Akta ini membenarkan penanggapan tanpa bicara, terhadap sesiapa sahaja yang disyaki pengganas atau bersubahat dengan pengganas. Akta ini membenarkan kerja-kerja 'syaitan' dilaksanakan, termasuklah penyiksaan, pemenjaraan, dan pembuhan kepada mereka yang terbabit. Yang menariknya, kebanyakkan suspek tidak diseksa atau disiasat di tanah AS kerana dianggap suci dan salah untuk menyiksa tanpa bicara, tetapi dibawa keluar oleh negara2 lain, termasuk di Kem Tahanan Gountanamo.

Menarik untuk kita memberi respon dalam hal ini adalah kerana ketakutan melampau dan tidak bertempat AS ini bukan sahaja disuarakan oleh seluruh dunia, malah disuarakan juga rakyat AS sendiri. Filem2 mutakhir banyak memaparkan kritikan kepada dasar yang dilaksakan olah AS yang dianggap mengarut dan tidak menguntungkan AS. Filem Die Hard 4, lakonan Bruce Willis dan filem Eagle Eye, memaparkan sistem keselamatan berkomputer yang dibina AS bagi menangani serang pengganas, akhirnya membawa malapetaka kepada AS sendiri.

Hal ini signifikan untuk kita pada hari ini melihat kepada kemenangan Obama salaku Presiden AS yang baru. Malah pada minggu lepas Obama mengumumkan untuk mengundurkan semula askar AS di Iraq dan penutupan Kem Tahanan Kamunting (Gaountamano). Obama yang dilihat lebih humanis melaksanakan dasar-dasar yang dilihat democratic dan aman walaupun beliau secara lantang mengatakan Pro-Israel. Dalam hal ini turut dikupas oleh Tariq Ramadhan dan beliau turut meletakkan batu peringatan di dalam kita senang maraikan kemenangan Obama jangan sehingga kita menjadi leka dan tidak sensitif kepada perkembangan.

BACA TULISAN TARIQ RAMADHAN

Sunday, November 02, 2008

PRINSIP PERUBAHAN POLITIK KAMPUS*

Namun, apa yang saya ingin beri penekanan adalah salah satu daripada kesan buruk AUKU, mahasiswa mula disibukkan dengan politik pilihanraya kampus yang secara tidak langsung mendatangkan kesan negatif terhadap perpaduan mahasiswa. Seringkali mahasiswa terjebak dengan semangat kepuakan yang masing-masing cuba mengangkat darjat puak mereka pada masa yang sama memperlekeh puak yang lain. Di mana-mana sahaja apabila menjelangnya pilihanraya, akan wujud dua kelompok besar yang saling berlawanan antara satu sama lain. Malah ketegangan tetap berterusan di luar musim pilihanraya kerana setiap kelompok akan berebut-rebut mencari ahli bagi terus menyokong dasar perjuangan masing-masing.

Kesan daripada ini, aktivisme dan perjuangan mahasiswa seperti yang saya nyatakan tadi hanya tinggal nostalgia dan sejarah. Hal ini didokong oleh tulisan John L Esposito, “ Islam and Democracy”. Buku ini menarik untuk kita baca, kerana Esposito memberikan kes studi yang berlaku kepada gerakan Islam di Negara yang pelbagai termasuk Malaysia. Di dalam hal ini, saya dapat simpulkan bahawa, kayu ukur yang menentukan kekuatan satu-satu jemaah atau kelompok adalah ditentukan siapa yang memegang kepimpinan kampus. Kepimpinan yang diangkat melalui PRK, menjadi kayu ukur dan gambaran bahawa satu-satu kelompok itu kuat.

Mungkin ada yang tidak bersetuju dengan Esposito, tetapi jika kita bertanya dengan ikhlas mengenai persoalan PRK, sebenarnya ia adalah pergelutan untuk mendapat kuasa demi memberikan imej siapa yang lebih kuat. Gerakan Mahasiswa Islam di Indonesia, yang ketika ini diketuai kepimpinan kampusnya oleh kelompok yang dikatakan ‘Ikhwan’ iaitu Kumpulan Aksi Mahasiswa Islam KAMMI sayap mahasiswa kepada Partai Keadilan Sejahtera PKS, begitu juga di Indo-India, Bangladesh dan Pakistan, politik kampusnya dikuasai oleh Chatra Shibir, sayap Mahasiswa kepada Jamiat Islami. Chatra Shibir berdepan dengan kelompok Sosialis dan Sekular, dikalangan anggotanya ada yang syahid, dibunuh iaitu berjumlah seramai 132 orang, salah satu faktornya adalah kerana pilihan raya kampus.

Lebih malang di Malaysia adalah kerana kita ada dua faktor, pertama adalah AUKU yang membentuk sistem dan kerangka pemikiran mahasiswa secara self-centered dan faktor kedua adalah faktor kepuakkan yang banyakkanya adalah untuk menunjukkan siapa paling berkuasa di kampus. Ketika ini pelbagai kelompok yang hidup dalam kampus, ada yang basis Islam, ada yang basis parti politik, dan ada yang disifatkan neutral bakal beradu kekuatan dan pengaruh.

Walau apapun basis dan alasannya, saya tidaklah bermaksud untuk menolak mentah-mentah pilihan raya kampus PRK, tetapi saya menyeru mahasiswa kepada perubahan budaya dan pemikiran politik kampus. Prinsip saya adalah kepada 3 prinsip perubahan asas iaitu politik Fastabiqul Khairat, politik ilmu dan terakhir adalah politik objektif.


[ BACA SETERUSNYA...]


_________________________________

* Tulisan ini diterbitkan dalam Majalah I, keluaran November. Jemput untuk dibeli senaskah

 
TouchUp by MohdSyahiran | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Eagle Belt Buckles