Sunday, May 18, 2008

PROPAGANDA PUTIH BLOG MAMPU MENGANGKAT MARTABAT UMMAT?


Blog pada hari ini telah menjadi medium utama kepada masyarakat yang mempunyai akses kepada ‘Internet’ bagi mendapatkan matlumat. Kalau dulu peranan risalah dalam bentuk helaian kertas yang dikenali sebagai ‘Clashing Choff’ atau selebaran menjadi bahan propaganda yang bertanggung jawab menjatuhkan banyak regim termasuklah sebagai contoh Shah Iran Pahlavi, rejim tentera Jeneral Fulgencio Batista.

Dalam hal ini, dikatakan propaganda itu adalah kerana beberapa hal tertentu, pertama, propaganda boleh jadi matlumat yang sama sekali direka-reka atau fitnah, bermotifkan politik kotor yang dikenali sebagai propaganda hitam, propaganda kedua adalah propaganda kelabu, iaitu satu2 matlumat yang benar, tetapi diolah matlumat dan struktur bahasanya bagi dibesarkan atau dikecilkan sebahagian daripada matlumat tersebut untuk mempengaruhi minda dan songsang psikologi satu2 kumpulan sasaran. Dan ketegori ketiga adalah propaganda putih yang membawa matlumat benar tetapi diolah matlumat tersebut bagi mengecilkan isu atau membesarkan itu, apa yang membezakan antara propaganda putih dan kelabau adalah penulisan propaganda itu adalah bermotifkan positif dan matlumat yang seimbang.

Melihat kepada ketegori propaganda ini, ianya turut berubah mengikut evolusi masa dan teknologi yang berlaku. kalau dulu propaganda banyak menggunakan kertas atau surat tetapi pada hari ini blog telah mengambil alih medium propaganda konvensional dan media perdana.


[ Baca Selanjutnya...]

Saturday, May 17, 2008

IKTIBAR PERJUANGAN PENDETA ZA'BA DAN ISU KETUANAN MELAYU KINI


IKTIBAR PERJUANGAN PENDETA ZA’BA DAN

ISU KETUANAN MELAYU KINI

Mohd Saifullah Mohd Zulkifli

Sebuah buku yang telah dihadiahkan oleh Akmal Hisham memberikan makna yang besar di dalam usaha untuk mengenali usaha2 dan perjuangan Zainal Abidin Ahmad yang lahir pada 16 September 1895, atau lebih dikenali sebagai Za’ba. Beliau merupakan pejuang dan cendiakawan melayu terkenal di dalam mengangkat martabat bangsa melayu. Beliau juga yang terlibat secara aktif sebagai pendidik tidak ketinggalan di dalam pemikiran politik tanah air.

Menarik untuk kita lungsuri pemikiran politik Zaba kerana pandangan politik beliau yang dikatakan bersifat anti feudal, raja2 melayu dan pembesar2 melayu dan juga anti British. Ini disebabkan kedua2 golongan tersebut dipercayai dengan sengaja membiarkan orang Melayu terus berada dalam serba serbi kemiskinan.

Tulisan Adnan Haji Awang dalam buku Zaba: Patriot dan Pendeta Melayu menyatakan kritikan Zaba kepada golongan raja dan pembesar melayu menjadi sangat sinis kerana beliau berpendapat bahawa golongan tersebut telah mengabaikan tangunggjawab mereka dalam menjaga maruah bangsa. Pemerintahan raja2 melayu sebelum kedatangan British dikatakan sangat kejam dan buas sekali. Rakyat tertindas, iaitu :-

"...kena perabadian dan kena picit dan perah dan ramas ditangan pemerintah-pemerintahnya". (al-Ikhwan, 16 April 1927)


[ BACA SETERUSNYA...]

Thursday, May 15, 2008

DEMOCRACY AND ITS CURSE

Democracy and its curse

Plato a prominent ancient Greek Philosopher rejected democracy, he propagated Philosopher King as a meant of ruler ship of a state. Rule by one where he accepted monarchy as form of government. Philosopher King with strong emphasizes on the aspect of just, wisdom and knowledge especially on philosophy.

The young generation must undergone certain training ground especially on philosophy, math, science, music and military warfare. Based on this training, the best student will be chosen and selected to further upper level of training. The best ruler known as philosopher king will be chosen in this circle.

Democracy he regarded as ruled by the mob that only bring chaos to the society due to the lack of knowledge and wisdom among the common people. People of majority or in common are not able to determine the best of for the society. They could not given the absolute freedom to decide and choose.

Common interest could not always be the best interest of all and society.Based on this matter the ruler, that chosen from the best people, with the best education could produce a ruler known as 'Philosopher King'. With high possession of high character of wisdom, trustworthy, piety, just and just it will lead to a great society.

It is very enthusiastic to read a book written by Karl Popper, The Open Society and Its Enemy where he wrote in New Zealand after the rose of Nazi in Austria. where he regard the spell of Plato as the discontent and bring curse to democracy.

In the other hand, Plato student's Aristotle are less rejected democracy compared to Plato. He propagate aristocracy, where it rule by few. (Bersambung dengan Aristotelian...)

SEKSYN 14 - 3.29 Am
16 MEI 2008

 
TouchUp by MohdSyahiran | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Eagle Belt Buckles