Thursday, April 24, 2008

SURAT KEPADA SPAQ - TUMPUAN KEPADA ANCAMAN DALAMAN ISLAM
A'salam buat sahabat2 SPAQ...

Jazakallah atas perkongsian matlumat dan ilmu. Saya kagum dgn usaha yang SPAQ lakukan, yang mana Saya rasakan pada hari ini rata2 gerakan Islam sendiri kurang laksanakan gerakan pemerkasaan aqidah dalam konteks untuk berdepan dengan pertembungan baru, 'Ghazwatul Fiqh'.

Dalam konteks ini Saya lebih cenderung untuk melihat kekeliruan yang yang berlaku peringkat dalaman ummat Islam. Saya secara peribadi tidak berasa pelik atau terkejut jika melihat Islam dihina oleh orang bukan Islam, kerana itulah lumrah dalam berjuangan Hak. Seperti contoh Isu Geert Wilders, malah filem seperti fitna telah diterbitkan sejak 5 tahun lepas. Wilders pun sebenarnya bagi saya hanya copy dan paste apa yang sering diulang2 bagi mereka yang salah faham terhadap Islam. Ambil contoh satu filem pada tahun 2006, Obsession: Radical Islam’s War Against the West yang bagi saya lebih bahaya dan pertempuran pemikiran.

Tujuan saya menulis dalam komen ini sebenarnya adalah untuk mengajak teman2 yang lain melihat ancaman dalaman ummat Islam itu sendiri. Tahniah kepada SPAQ kerana menyedarkan kembali tentang kewujudan Yayasan Homa Darabi yang mungkin sudah hampir 5 tahun saya melupakannya. Homa Darabi yang membunuh diri dengan membakar dirinya sendiri sebagai tindakan membantah kerajaan Iran, Revolusi Islam yang dikatakan tertutup dan menindas wanita serta keengganan beliau memakai tudung.

[ Baca Selanjutnya ]

Wednesday, April 23, 2008

TIMB MENTERI PENGAJIAN TINGGI VS KKKMOHD SAIFULLAH MOHD ZULKIFLI

Perbandingan yang menarik jika melihat ungkapan daripada dua individu yang mempunyai ‘authority’ besar di dalam persoalan mahasiswa dan generasi muda. Pertama adalah Timb Menteri Pengajian Tinggi sewaktu perbincangan tertutup dengan beliau dan kedua adalah Prof Koo Kay Kim sewaktu menghadiri seminar hak asasi manusia dan mahasiswa anjuran pihak yang sama iaitu Kementerian Pengajian Tinggi.

Timb Menteri Pengajian Tinggi sewaktu perbincangan tersebut mungkin banyak dipengaruhi oleh latar belakang beliau yang aktif di dalam pertubuhan belia, malah beliau masih memegang jawatan sebagai timbalan Presiden Majlis Belia Malaysia (MBM). Apa yang menarik untuk dikupas disini apabila mendengar pandangan belia tentang generasi muda dan definasi beliau tentang generasi muda.

Generasi muda yang disifatkan sebagai golongan ‘gila-gila’ dalam masyarakat sentiasa cenderung untuk melakukan sesuatu yang ekstrim dan melanggar batasan kerana sifat yang ‘panas’, kurang ilmu, kurang matang dan mahu kelihatan lain dari yang lain. Sifat-sifat inilah yang banyak membawa generasi muda sesetengahnya terlibat dalam gejala-gejala yang tidak sihat seperti masalah sosial, rempit, hedonistik dan sebagainya.


[ Baca Seterusnya ]

Tuesday, April 15, 2008

JAWATAN KUASA KHAS PERLU DITUBUHKAN BAGI MENILAI PRESTASI DAN PEMILIHAN NAIB CANSELOR


www.saifullahzulkifli.blogspot.com

Melihat kepada prestasi Universiti pada hari ini yang kian merosot, memerlukan satu anjakan baru dalam pendidikan peringkat tinggi. Dengan kepimpinan baru Kementerian Pengajian Tinggi dibawah Datuk Khalid Nordin perlu untuk menimbang cadangan ditubuhkan sebuah jawatankuasa khas yang terdiri daripada pihak yang perlbagai untuk menilai prestasi dan pemilihan lantikan Naib Canselor universiti-universiti.

Cadangan ini pernah diutarakan olehKementerian Pengajian Tinggi sewaktu Dato Dr Shafie Salleh mengemukakan cadangan agar di tubuhkan sebuah Jawatakuasa pemilihan Naib Canselor universiti (9 November 2005). Cadangan ini dikemukan atas konotasi kepada kemerosotan kedudukan 200 universiti di carta World Universiti Ranking (WUR). Universiti Malaya pada tahun sebelumnya yang menduduki tangga ke 89 tetapi pada tahun 2005 menduduki tangga ke 169 manakala USM pada tahun tersebut terkeluar daripada senarai. Namun demikian sehingga hari ini cadangan tersebut masih belum menerima apa-apa tindakan.


[ SELANJUTNYA ]

Sunday, April 13, 2008

MODEL UMMAT: FLY EMIRATES, ARSENAL ATAU MALIK FAISAL, WAMY?


MOHD SAIFULLAH MOHD ZULKIFLI

Perlawanan Bola Sepak antara Arsenal dan Manchester United pada 14 April 2008 merupakan satu perlawanan yang menarik. Pertandingan ini berakhir dengan kemenangan yang berpihak ditangan MU 2-1. Walaupun perlawanan yang sengit ini berlangsung, ianya tidak dapat mengalihkan perhatian penulis kepada logo besar ‘ Fly Emirates’ pada baju Arsenal. Syarikat gergasi arab yang mendanai sebuah pasukan bola sepak terkemuka England. Apabila bercakap tentang dana tertanya satu soalan, apakah Negara Arab yang kaya pada hari ini lebih berminat mendanai Pasukan Bola Sepak berbanding Agenda Ummat seperti mana yang berlaku sekitar 70-an dan 80-an?

Persoalan ini pasti membuatkan ramai teringat kepada Raja Faisal. Raja Malik Faisal yang dilahirkan pada 1904 menjadi raja Arab Saudi pada tahun 1964. Beliau merupakan seorang lagenda kepada dunia Islam. Arab Saudi yang menggabungkan Kuwait, Qatar, Bahrain dan Emeriah Arab Bersatu menjadi satu kuasa besar minyak dunia. Kuasa yang dikurniakan tuhan ini menjadikan Arab Saudi kaya-raya dan sumber kuasa politik yang paling digeruni dunia. Menyedari kelebihan ini Raja Faisal menjadi lagenda dunia Islam apabila menggunakan kuasa minyak tersebut untuk berkonfrontasi dengan dunia barat kerana barat memberikan sokongan kepada Israel sewaktu perang Arab-Israel pada tahun 1973 dengan cara boikot pasaran minyak dunia.

[ BACA SELANJUTNYA ]

Monday, April 07, 2008

GENERASI MUDA DAN KEBEBASAN BERSUARA DALAM UMNO
Hitler sewaktu meningkat naik dalam dunia politik begitu dominan dalam memberikan pidato yang membakar kepada rakyat German. Menyedari parti lawan terutama dikalangan parti komunis, Hitler kemudiannya merancang untuk menubuhkan sebuah kumpulan polis dan tentera partinya sendiri, SS dan SA. Kumpulan ini diawal penubuhannya adalah untuk melindungi hitler dan nazi daripada serangan musuh, terutama sewaktu Hitler menyampaikan pidato. Kumpulan ini bertindak ganas dengan membelasah, dan malah membunuh disamping menghalau.

Aku mengungkap cerita hitler ini kerana terbayang cerita tersebut sewaktu berada di hotel singgahsana semalam, menghadiri satu forum yang dianjurkann oleh KMU. Forum analisis PRU 12 menjemput mukhriz, Puad Zakarshi dan khir toyo sebagai panel dan ucaptama oleh Tun Mahathir.

[ BACA SELEBIHNYA ]

Wednesday, April 02, 2008

Geert Wilders dari Sudut Pandang Tengah

MOHD SAIFULLAH MOHD ZULKIFKLI

Fenomena yang menghentam Islam sendiri bukanlahsesuatu yang baru dikalangan penganut agama Islam,malah terdapat lagi idea2 dan pernerbitan ynag lebihdashyat daripada Wilders. Terdapat juga ummat Islamsendiri yang menglakukkan kerja2 yang sama untukmenghancurkan umat Islam. Seperti yang kita pernahdengar Salman Rushdi dgn Satanic Verses, malah SeorangMuslim Iran, Dr Homa Darabi, yang menulis Rage againstthe Veil dan lain2 lagi.

Justeru itu saya ingin mengajak seluruh unmmat Islam untuk melihat isu 'fitna' di dari sudut yang lain.Ideaini bukanlah bemaksud saya menyokong tindakan Wilderstetapi satu unjuran sudut lain yang mengajak kepadasatu realiti bahawa budaya dialog, dampingan,kebersamaan, kasih sayang masih jauh dikalangan ummatIslam. Kelompok yang salah faham kepada Islam ini adalahhasil daripada propaganda penetrasi musuh Islam dankekurangan matlumat sebenar mengenai Islam.

Wilders sebagai salah seorang ahli parlimen di Belanda banyakmengemukan permasalah sosial, termasuklah persoalanmigrasi. Ummat Islam yang berhijrah ke belanda dimanabeliau rasakan mewujudkan budaya sendiri, mewujudkankomuniti sendiri secara 'isolated' tanpa integrasidengan nilai dan sosio-budaya di belanda. Keadaan iniakhirnya mengakibatkan prejudis yang syakwa sangkayang tinggi di dalam masyarakat non-muslim di belanda.

DEB DAN TUNTUTAN ZAMANDEB DAN TUNTUTAN ZAMAN

Mohd Saifullah Mohd Zulkifli


Setelah hampir 4 dekad pelaksanaannya sejak 1971, pelbagai kritikan telah diberikan. Ini termasuklah kritikan bahawa DEB digunakan sebagai alat untuk mengkayakan sesetengah kelompok dalam negara, ianya juga mengundang rasuah dalam masyarakat. Fenomena masyarakat bumiputera yang diberi kontrak dan tender hasil kelebihan DEB, tapi apa yang berlaku kontrak tersebut dijual, kalaupun dilaksanakan diambil ringan hingga membuatkan projek itu tidak sempuna.

DEB seharusnya tidak boleh dianggap sebagai darah daging orang melayu, atau tanpa DEB habislah orang melayu. DEB bukanlah al-Quran atau Sunnah yang tidak boleh disentuh. Dasar ekonomi yang menjadi perkara pokok dalam sesebuah negara perlu dibahas dan dihadam sedalam mungkin bagi menghasilkan sebuah dasar dan kuasa ekonomi yang kukuh dan gagah. Setelah 37 tahun pelaksanaannya, tidaklah menjadi salahnya jika kita melihat kembali DEB bagi penambahbaikan atau mungkin dasar ekonomi yang diberi nafas baru yang menjawab serta menjana strategi ekonomi selaras dengan pembangunan zaman.

 
TouchUp by MohdSyahiran | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Eagle Belt Buckles